29. studenoga 2016.

Vinkovci

Vinkovci

http://www.tz-vinkovci.hr/

Dobro došli u Vinkovce, u grad koji leži na obalama Bosuta u raskošno plodnoj i šumovitoj ravnici. Dobro došli u grad bogate povijesne i kulturne baštine, naseljen kontinuirano 8 tisuća godina, odolijeva potresima civilizacija, ratovima i klimatskim poremećajima. Temelji grada čuvaju tragove pretpovijesti, centar grada je i sada smješten unutar zidina rimske „Coloniae aureliae Cibalae“ gdje se rodiše dva rimska cara – Valens i Valentinijan. U III. stoljeću grad je središte radokršćanske biskupije, a iz toga razdoblja su i dva vinkovačka sveca – Sveti Euzebije i Sveti Polion. Srednjovjekovno ime grada Sveti Ilija potiskuje pučki naziv Vinkovci kao dokaz da su ruševine drevnih „Cibala“ naselili Hrvati.

Postavši pukovnijsko središte vojne Krajine, Vinkovci se naglo urbaniziraju te poprimaju sadašnji izgled s nizovima baroknih zgrada gradske jezgre.

Vinkovci se ponose brojnim hrvatskih znanstvenicima, književnicima i umjetnicima koji su se u gradu rodili: hrvatski ban Josip Šokčević, kompozitor hrvatske himne Josip Runjanin, velikani hrvatske književnosti M.A.Relković, Ivan i Josip Kozarac, Vladimir Kovačić, Joza Ivakić, velikane hrvatske umjetnosti Vanja Radauš, Albert Kinert, Slavko Kopač i mnogi drugi.

Grad je poznat po brojnim sportskim društvima, te državnim manifestacijama kao što su Vinkovačke jeseni, Salon stripa, Festival glumca.

Vinkovci su ponosni i na razvijeno školstvo ( 8 je osnovnih i 7 srednjih škola, Gimnazija stara 220 godina, Poljoprivredni fakultet), kulturu (Gradski muzej, Galerija, Gradska knjižnica), znanost (HAZU), te na razvijeno gospodarstvo (prehrambena industrija, drvna industrija, građevinarstvo, tekstilna industrija).

Vinkovci su uvijek bili grad otvorenog srca, grad koji svojim posjetiteljima s ljubavlju poklanja dio sebe i svoje neponovljive ljepote.

Želja nam je da boravkom u Vinkovcima osjetite dio naše tradicionalne gostoljubivosti, te da vam Vinkovci ostanu u srcu.

Izvor: Službena stranica Grada – www.vinkovci.hr